alt18 червня семінаристи ІФДС разом з отцями-настоятелями зустрілись з державним секретарем Ватикану П’єтро Пароліном. Зустріч відбулася в рамках візиту кардинала Пароліна до України для того щоб передати зібрані пожертви постраждалим на Сході України. Ця пам’ятна зустріч, на якій зібрались представники всіх українських семінарій УГКЦ, відбулась у храмі Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Зустріч розпочалася промовою о. д-ра Ігоря Бойка, ректора ЛДС СД, який привітав державного секретаря Ватикану П’єро Пароліна, Апостольського нунція в Україні Клаудіо Ґуджеротті, Блаженнішого Святослава (Шевчука), Главу УГКЦ, Високопреосвященного владику Ігоря (Возьняка), Митрополита Львівського а також усіх присутніх владик. Після невеличкого всупного слова Еміненції кардиналу П’єтро були представлені усі зібрані семінарійні спільноти. 

На початку своєї промови кардинал Паролін висловив своє здувавання та захоплення, яке в нього викликало число присутніх братів-семінаристів, він наголосив, що така кількість студентів для Заходу це щось неймовірне. У своїй промові секретар Ватикану наголосив, що перед нашою Церквою стоїть багато викликів, які треба перебороти , щоб не втрати ту сіль, яка б надавала смак нашому життю. Кардинал Паролін, звернувшись до семінаристів сказав: «Вселенська Церква потребує вас, і не тільки, Україна потребує справжніх проводарів…»  Більш того видатний діяч Вселенської Церкви, П’єтро Паролін наголосив на перевазі, яка є в УГКЦ, а саме можливість вибору одруженого стану, за його слова такі священики можуть глибше проникнутись сімейними проблема, пізнати проблему з середини, і таким чином допомогти формувати здорові християнські сім’ї. Державний секретар Ватикану заохотив усіх присутніх проявити універсальність і йти туди де потребують допомоги, водночас він зауважив, що Євангеліє, яке ми несемо у світ має бути гнучким і ми маємо допомагати без умов. На завершення своєї промови кардинал Паролін побажав, щоб УГКЦ і надалі співпрацювала з Римо-Католицькою Церквою та перебувала у братній любові з нею.

Після промови брати-семінаристи мали унікальну нагоду запитати державного секретаря Ватикату те, що найбільше їх цікавило. Скористався і такою нагодою брат Михайло Паляк, студент VI курсу ІФДС. Брат Михайло запитав про те, що думає кардинал Паролін з приводу плану розробленого Святішим Отцем Франциском для допомоги українцям, постраждалим на Сході. Його Екселенція відповів, що дуже зворушений тим, що саме він отримав від Святішого престолу таке доручення, крім того кардинал П’єтро  детально розповів про ті заходи, які використовує Ватикан задля налагодження ситуації в Україні. Держсекретар наголосив, що єдиною і найдієвішою зброєю ватиканської дипломатії є слово. Окрім того, кардинал не забув і про милосердя, адже Церква має брати на себе тягарі Божого народу. Згодом семінаристи з усіх семінарій України ставили свої запитання до Його Еміненції кардинала Пароліна, серед найпопулярніших були питання екуменічної діяльності, стосунків між між Апостольським престолом та Російською Православною Церквою та багато інших.

На завершення зустрічі кардинал Паролін уділив усім присутнім благословення.

бр. Роман Гулик,
семінарист ІІ курсу

 

Вгору