27 листопада, минає 95-та річниця з Дня народження Владики Софрона Мудрого. На спомин цієї знаменної дати у Івано-Франківській духовній семінарії була відслужена панахида, яку очолив ректор семінарії прот. Олесь Будзяк у співслужінні з отцями-настоятелями.

Владика Софрон Мудрий сорок років пропрацював в Українській службі Радіо Ватикану і 30 років був ректором Української папської колегії святого Йосафата у Римі.

Народився 27 листопада 1923 року в м. Золочеві, де й здобув початкову та середню освіту. У часи війни Софрон (Степан) Мудрий опинився в Німеччині, а згодом емігрував до США і вступив до монастиря Отців Василіян.

Працюючи на Радіо Ватикану, виступав зі щонедільними радіопроповідями, які підтримували віруючих людей в тодішній радянській Україні.

На 71-му році життя Софрон Мудрий повернувся в Україну, де очолив Івано-Франківський духовний інститут.

З 1997 до 2005 року був правлячим архієреєм Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької  церкви.

За час правління Івано-Франківською єпархією Владика працював над її розбудовою. Розбудував Івано-Франківський Теологічно-Катехитичний Духовний Інститут (тепер Академія Йоана Золотоустого) і вивів його у число найкращих духовних навчальних закладів, добився повернення будинку під консисторію, розбудував єпископську резиденцію.

Всього за час свого єпископства рукоположив понад 130 священиків. Преосвященний Владика написав багато праць, випустив українською мовою понад 150 релігійних фонокасет, грамплатівок, відеофільмів.

Джерело: Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Вгору