9 грудня до Чернівців на відзначення першої річниці створення Чернівецької єпархії приїхав Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Перед входом до Катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Патріарха зустріли вірні храму. Діти привітали його віршами, а театр-студія «Гердан» – пісенними номерами. Блаженнішому вручили коровай, який спекли студенти Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ. Адміністратор собору отець Валерій (Сиротюк) вручив Патріарху Святославу ключ - символ храму та хрест, як ключ до неба.
Відтак, у співслужінні з митрополитом Івано-Франківським Володимиром (Війтишиним), єпископами: Коломийським – Василем (Івасюком), Стрийським – Тарасом (Сеньківим), Чернівецьким – Йосафатом (Мощичем) та єпархом Нью-Вестмінстерським (Канада) – Кеном (Новаківським), духовенством та вірними Чернівецької єпархії, предстоятель УГКЦ відправив урочисту Літургію в Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Патріарх також освятив головну частину храму – святилище, яке нещодавно було реконструйоване і розписане у сучасному стилі львівськими художниками під керівництвом магістра іконопису Святослава Владики. А ще Блаженніший Святослав поблагословив приміщення єпархіального управління – єпископської курії, привітав із 20-річчям чернівецьке «Товариство українських-студентів-католиків «Обнова» та зустрівся із представниками буковинських ЗМІ.
Зокрема, спілкуючись із пресою, глава УГКЦ зауважив, що: «Наша Греко-Католицька Церква є дуже динамічною. Вона не тільки молиться, а виходить за межі, власне, церкви. А єпископ єпархії має мати риси самого Христа. І, як пастир, він не має задовольнятися тими парафіянами, які вже є у Церкві, а йди до тих, хто ще шукає Бога. Саме таким є владика Чернівецький – Йосафат (Мощич), бо не сидить у канцелярії. Він завжди з людьми. Власне, вся Українська Греко-Католицька Церква є найперше з тими людьми, які переживають різні труднощі».

Блаженніший Святослав закликав також греко-католиків молитися за православних братів напередодні Об’єднавчого собору. "Наступного тижня, у суботу, має відбутися Об’єднавчий собор у наших українських православних братів. Хоча ми не беремо участі, як греко-католики, у внутрішніх справах православної спільноти України, але нам не байдуже, як живуть наші брати. Ми обіцяли, що будемо за них молитися. Тому я прошу вас, зокрема цього тижня: помоліться за єдність, за Боже благословення, дар Духа Святого для цього Об’єднавчого собору православних України. Гадаю, вони цього потребують і будуть нам за це дуже вдячні. Відчуватимуть, що греко-католики - їхні єдинокровні брати, які походять з тої самої хрещальної купелі рівноапостольного князя Володимира", - сказав у своєму зверненні в Чернівцях Блаженніший Святослав. А ще – закликав чернівчан молитися за Україну, українських військовослужбовців, а також усіх полонених.

На завершення свого візиту до Чернівців Глава УГКЦ наголосив, що мріє, аби Чернівецька Чудотворна ікона Матері Божої «Надія безнадійним» була коронована Папою Римським.

Фото - Альони Чорної та Степана Карачка

 

Джерело: Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Вгору